Tabasco jak orzechy, piwo jak czekolada
30 maja 2008, 15:03Synsepal słodki (synsepalum dulcificum) to roślina pochodząca z zachodniej Afryki, znana Europejczykom od XVIII wieku. Jednak dopiero teraz ma ona szansę stać się wielkim przebojem gastronomicznym. Posiada ona bowiem niezwykłe właściwości całkowitego zmieniania smaku potraw.
Składnik agawy zapobiega osteoporozie
24 marca 2010, 11:18Agawa, roślina wykorzystywana do produkcji tequili czy pulque, zawiera korzystne dla zdrowia fruktany, które doskonale sprawdzą się w tzw. żywności funkcjonalnej. Okazuje się bowiem, że zabezpieczają one m.in. przed osteoporozą, zwiększając wchłanianie wapnia.
Mocz z kompostem - idealne rozwiązanie?
6 kwietnia 2013, 07:23Wg naukowców, kompost zmieszany z moczem gwarantuje lepsze plony niż mineralny nawóz.
Rośliny odróżniają roślinożerców rodzimych i egzotycznych
27 stycznia 2017, 12:01Rośliny emitują inne zapachy w reakcji na pojawienie się różnych roślinożerców.
Z Wenecji na Alaskę. Szklane koraliki dotarły do Ameryki na wiele lat przed Kolumbem
10 lutego 2021, 19:13W górach Brooks Range na Alasce znaleziono szklane koraliki wyprodukowane w Wenecji. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że trafiły one do Ameryki wiele lat przed jej odkryciem przez Kolumba.
Sensacyjne odkrycie botaniczne
7 listopada 2006, 10:45Pracujący w lasach tropikalnych północnych rubieży kraju hinduscy naukowcy znaleźli niezwykle rzadką roślinę, którą pierwszy i ostatni raz widziano aż 115 lat temu!
Makadamia ma możliwości
23 października 2008, 14:34Drzewa makadamii akumulują więcej dwutlenku węgla niż pozostałe rośliny i można je wykorzystać do radzenia sobie z efektem cieplarnianym – twierdzą naukowcy z Australii. W 1857 roku roślina została odkryta w stanie Queensland przez Waltera Hilla. Nazywając ją makadamią, botanik upamiętnił przyjaciela Johna McAdama.
Wrotycz zwalczy opryszczkę
24 lutego 2011, 09:55Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) od dawna stosowano w medycynie ludowej, m.in. do wywołania miesiączki czy przy leczeniu histerii lub reumatyzmu, teraz okazuje się, że związki występujące w tej roślinie przydadzą się do zwalczania opryszczki.
Ogród w gąsiorze rozrasta się, choć ostatnio podlewano go 42 lata temu
10 kwietnia 2014, 16:46Gdy w Niedzielę Wielkanocną 1960 r. David Latimer dał się ponieść ciekawości i posadził trzykrotkę w szklanym gąsiorze po kwasie siarkowym, chyba nie spodziewał się, jak roślina się rozwinie i że zielonemu gąszczowi nie będzie przeszkadzać fakt, że ostatnio podlewano go w 1972 r.
Wiewióreczniki, jak ludzie, lubią pikantne jedzenie
16 lipca 2018, 10:43Niemal wszystkie ssaki unikają jedzenia papryczek chili i innych pikantnych pokarmów (nikt nie chce się bowiem narażać na wywoływany przez nie ból). Okazuje się jednak, że blisko spokrewnione z naczelnymi wiewióreczniki stanowią wyjątek od tej reguły.